4 BELANGRIJKE REDENEN WAAROM JE AFSPRAKEN OP PAPIER MOET ZETTEN

cultuurcollege_schriftelijjke_contracten_blog.jpg

Waarom is het verstandig om met schriftelijke contracten te werken?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het beter is om je afspraken op papier te zetten. Hieronder heb ik de 4 belangrijkste op een rijtje gezet:

1.       Een schriftelijke overeenkomst dwingt jou en je wederpartij goed na te denken over de verbintenis die jullie aangaan. Verwachtingen worden over en weer besproken, waardoor het inzichtelijk wordt hoe jullie over de samenwerking denken. Hierdoor voorkom je dat er in een later stadium misverstanden ontstaan.

2.       Een schriftelijke overeenkomst dient als naslagwerk wanneer er vragen ontstaan over hetgeen jullie hebben afgesproken. Door vooraf aandacht te besteden aan de afspraken, volstaat een verwijzing naar de overeenkomst in geval van onduidelijkheden.  

3.       Een schriftelijke overeenkomst dient als leidraad ingeval van (naderende) conflicten. Om te voorkomen dat geschillen ontstaan of uit de hand lopen, kan simpelweg verwezen worden naar hetgeen is overeengekomen in het contract. Het is hiervoor belangrijk dat de afspraken voldoende duidelijk zijn opgeschreven.

4.       Een schriftelijke overeenkomst heeft een bewijsfunctie. Als contractspartijen zijn jullie jegens elkaar verplicht de gemaakte afspraken na te komen. Je kunt je niet zomaar terugtrekken. Indien je wederpartij zijn contractuele afspraken probeert te ontlopen, dan biedt een goede overeenkomst de oplossing. Hiermee kun je namelijk eenvoudig bewijzen wat er onderling is afgesproken. Zonder al te veel moeite wijs je de ander op zijn verplichtingen.

Het is belangrijk dat er geen onduidelijkheden bestaan over hetgeen is afgesproken. Daarmee voorkom je misverstanden en conflicten. Daarom heeft CultuurCollege de belangrijkste overeenkomsten al voor je uitgewerkt en via CreativeContracts beschikbaar gesteld. In deze overeenkomsten staan jouw rechten centraal. Je kunt de overeenkomsten personaliseren en eventueel naar eigen hand zetten waardoor je ervan verzekerd bent dat het met bovenstaande punten wel goed zit.

Succes!

Marlous Roelofs
Mr. in de kunst

 

Bekijk welk contract bij jouw situatie past:

CreativeContracts is onderdeel van CultuurCollege

Thorsten Blokzijl