'

Wanneer zie je iemand echt langere tijd naar een kunstwerk kijken? Laat staan dat je het je leerlingen ziet doen. Met de Art Based Learning (ABL) methodiek lukt dit prima; mensen verdiepen zich als vanzelf in een kunstwerk. De methode die dr. Jeroen Lutters ontwikkelde is ook voor CKV docenten heel bruikbaar in de lespraktijk. Immers, het vak CKV verandert vanaf 2017. Het component 'onderzoek' neemt een cruciale rol in binnen het nieuwe CKV. Art Based Learning biedt docenten structuur bij het geven van CKV-lessen gericht op een 'kunst-eigen' onderzoeksvorm, die past bij de belevingswereld van leerlingen en de kunstvakken. ​Doel van de methode is om leerlingen (op alle niveau's) een onderzoeksmethodiek aan te leren; wat kun je leren van kunst in plaats van over kunst?

CultuurCollege biedt - in samenwerking met ArtEZ hogeschool voor de kunsten - deze methodiek van dr. Jeroen Lutters aan in de vorm van blended learning; bestaande uit  video based  e-learnings en fysieke bijeenkomsten in Museum Arnhem en ArtEZ. 

Een mix van online en fysiek leren

Deze scholing bestaat uit een mix van digitaal en fysiek onderwijs. Thuis doorloop je de e-learning, zodat je in een bijeenkomst op locatie direct aan de slag kunt. De e-learning bestaat uit vier theorie- en vier praktijkvideo's. De fysieke bijeenkomsten bestaan uit 2,5 dag in Museum Arnhem en op ArtEZ hogeschool voor de kunsten te Arnhem.

E-learning

Na je inschrijving en betaling krijg je direct toegang tot de e-learning. Je krijgt per mail van ons een gebruikersnaam en wachtwoord.

READY? INLOGGEN. GO.

Fysieke bijeenkomsten

Vervolgens ga je ook gezamenlijk aan de slag. Tijd voor casuïstiekbespreking, praktijkoefeningen en uiteraard intervisie.

Bijeenkomst 1: donderdag 7 september  2017 

Deel 1: 12.30 - 17.00 uur, locatie: Museum Arnhem
17.00 - 18.00 uur maaltijd bij ArtEZ
Deel 2: 18.00 - 21.00 uur, locatie: ArtEZ

Bijeenkomst 2: dinsdag 26 september 2017

Deel 1: 14.00 - 17.00 uur, locatie: Museum Arnhem
17.00 - 18.00 uur maaltijd bij ArtEZ
Deel 2: 18.00 - 21.00 uur, locatie: ArtEZ

Bijeenkomst 3: maandag 9 oktober 2017

Aanvang: 12.30 tot 17.00 uur, locatie wordt later bekend gemaakt
Afsluiting en uitreiking certificaat

Liever op een ander moment?

Kun je niet op deze dagen? De data voor de volgende ronde zijn ook al bekend: donderdag 7 september 2017, dinsdag 26 september 2017 en 9 oktober 2017. Wil jij je aanmelden voor deze najaarseditie, bel of mail ons: info@cultuurcollege.nl of 0263514711.

Leerdoelen

Na het doorlopen van de Art Based Learning methode ben jij als CKV-docent in staat:

- om je leerlingen (VMBO, HAVO, VWO) te leren goed naar kunst te kijken.
- hen te begeleiden in een persoonlijk onderzoeksproces - leren van kunst in plaats van over kunst?
- om je lessen vorm te geven aansluitend op de nieuwe CKV-doelen per 2017

De theorie: dr. Jeroen Lutters

Niemand kan beter over de methode Art Based Learning vertellen dan dr. Jeroen Lutters, lector Kunst- en Cultuureducatie bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Hij is de grondlegger en bedenker van de ABL-methodiek. Hij neemt kunst als kennisbron voor existentiële vragen. Deze kunst kan bestaan uit schilderijen, beelden, maar ook boeken, films of ander kunstuitingen. In vier theoretisch en filosofisch ingestoken video's neemt hij je mee in zijn gedachtegang over kunst- en cultuureducatie anno nu. Uiteraard legt hij de vier stappen van Art Based Learning uit, vanuit een persoonlijke insteek.

De praktijk: Janeke Wienk

Janeke Wienk, is docent-onderzoeker bij het lectoraat van dr. Jeroen Lutters. Zij is al bijna 20 jaar betrokken bij de ontwikkeling van het vak CKV als auteur van de methode De verbeelding en als programmamaker van de ruim 50 televisieprogramma's Kunstlicht en Neon, beiden speciaal voor CKV. Als researcher bij het lectoraat kunst- en cultuureducatie van ArtEZ richt zij zich vooral op de rol van de docent. Dit maakt haar tot een ervaren leermeester in CKV- vraagstukken die een heldere en werkbare verbinding tussen CKV en Art Based Learning weet aan te brengen. 

Janeke gaat met je aan de slag via Art Based Learning, een vernieuwende visie op het kijken naar en leren van kunst. Art Based Learning maakt van het kijken naar kunst een creatief proces en een echte persoonlijke ervaring. In een route van vier heldere stappen staat de vraag centraal; wat kun jij leren van kunst? Gemiddeld kijken mensen zo'n vijf tot tien seconden naar een kunstwerk in een museum, maar wat gebeurt er als je écht de tijd neemt, echt met eigen aandacht kijkt? Kun je antwoorden vinden op belangrijke levensvragen in een kunstwerk dat jou aanspreekt?

Twee keer 15 minuten kijken? Dat doen ze nooit! Maar ze deden het! En op de afgesproken tijd was ik de enige die terug was; de leerlingen waren nog bezig.

- - Rob Menting - schoolleider
  • Deze cursus delen