Scholingsaanbod Ieders Museum - Visual Thinking Strategy

VTS is een methode om open en waardevrij te kijken, te luisteren en te delen door samen met een gespreksleider naar kunst te kijken. In een open en gestructureerd gesprek, met gerichte aandacht voor de kunst én elkaar, ervaar en ontdek je verschillende manieren van kijken en waarnemen. Kijken zonder oordeel en luisteren naar elkaar brengt naast inzicht en betere waarneming ook verwondering en veel plezier. 

De VTS-methode - ontwikkeld voor musea, onderwijs en zorg - leert mensen in een veilige omgeving, om ‘'anders te kijken’' en om daar respectvol mee om te gaan. Je hebt geen kennis van kunst nodig om kunst te kunnen beleven, wel een open houding en een open blik.  Bij de VTS methode is ieders inbreng welkom.

IN ÉÉN OOGOPSLAG:

 
 • Data training:

  • woensdag 23 oktober van 9.00 tot 12.00 uur

  • woensdag 6 november van 9.00 tot 12.00 uur

  • woensdag 20 november van 9.00 tot 12.00 uur

  • woensdag 4 december van 9.00 tot 12.00 uur

 • Locatie:

  • Rozet Arnhem (standplaats)

 • Prijs: Nu gratis voor Gelderse musea! Per museum mogen 2 deelnemers meedoen. Bij meer belangstelling binnen een museum worden de aanmeldingen op een wachtlijst gezet en als er nog plaats is alsnog geplaatst. 

  ps: ben je werkzaam buiten de provincie Gelderland en wil je toch deelnemen? Of wil je informatie over een exclusieve incompany variant? Neem contact met ons op via jolandakosman@cultuurcollege.nl

Trainer: Carien Poissonnier

Trainer: Carien Poissonnier

 
 
c16863f081d85d4c3c6827eba28f6670.jpg

Toepasbaarheid

De training bij CultuurCollege biedt aanknopingspunten om nieuwe doelgroepen middels kunst te ontmoeten maar ook jezelf te blijven verrassen door de blik van de ander. In 4 dagdelen verkennen we de methode en leren deze toe te passen op ‘Ieders Museum’.

Leerdoelen

 • open houding naar publiek (bezoekers, deelnemers e.a.) kunst en erfgoed

 • kennis van en begrip voor de VTS methode

 • bekend met visie, achtergrond en toepassingsmogelijkheden

 • bekend met alle instrumenten om methode toe te passen      

 • selectie kunnen maken van werken voor verschillende doelgroepen

 • concepten voor nieuwe doelgroepen ontwikkelen

 • kunnen toepassen in eigen werksituatie

Over de trainer

Carien Poissonnier heeft veel ervaring als gespreksleider en trainer in musea, het onderwijs (PO een VO) en in de zorg. Ze trainde vrijwilligers van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem en vrijwilligers in Museum Arnhem om met verschillende doelgroepen volgens de VTS methode naar kunst te kijken. Verder zet Carien de methode ook in bij trainingen in de zorg.

Ervaringen van deelnemers

"Wat ik heel prettig vond was het feit dat je benadrukte dat niets fout kon zijn aan je observaties, waardoor ik geen drempels ervoer en me niet ‚getest’ voelde. Ook de observaties van anderen te horen zonder daar op te hoeven reageren vond ik verrijkend. Ik heb me nav deze ervaring met jou in het museum voorgenomen meer onbevooroordeeld te luisteren en te kijken naar de inbreng van mijn studenten. "

“Het heeft me gestimuleerd om open te kijken en niet teveel op mijn eerste en vluchtige oordeel af te gaan. Ik bleef nu kijken naar een werk waar ik anders aan voorbij gelopen zou zijn en zag daardoor elementen die eerst aan me voorbij gingen. Ook ging ik het werk zoveel meer waarderen. Het heeft me bewust gemaakt van de noodzaak de tijd te nemen, in gesprek te gaan en te luisteren naar dat wat andere mensen zien en daardoor ook zelf weer andere dingen te ontdekken."

Het samen kijken en benoemen geeft een diepere waarneming. Werken waar je alleen enkele minuten aandacht aan zou hebben besteed bespraken we in de groep zonder moeite een kwartier lang. Het bespreken van objecten uit elkaars musea was ook erg verhelderend. Het was vooral ook erg leuk om te doen! Carien, jouw begeleiding was erg prettig en stimulerend.

VTS_cultuurcollege.jpg

KOSTELOOS deelnemen?

Wil je je kosteloos inschrijven? Dat kan wanneer je werkzaam bent in een Gelders museum (met dank aan de provincie Gelderland, wegens het erfgoedprogramma Ieders Museum.) Meld jezelf en/of je collega's snel aan! Per museum mogen 2 deelnemers per training meedoen. Bij meer belangstelling binnen een museum worden de aanmeldingen op een wachtlijst gezet en als er nog plaats is alsnog geplaatst. 

Ps: Ben je werkzaam buiten de provincie Gelderland en wil je toch deelnemen? Neem contact met ons op via jolandakosman@cultuurcollege.nl