CLOCK - Kwaliteitsmeting voor selfmade kunstenaars

header.jpg

Hoe meet je je kwaliteit als selfmade docent? Hoe kom je erachter of je als autodidact hetzelfde niveau hebt als docent die is opgeleid aan een officiële opleiding? Daarvoor is de CLOCK tool.   

Wat is CLOCK?

CLOCK is een instrument waarmee vaardigheden, artistiek niveau en praktijkervaring van (autodidacte) kunstprofessionals inzichtelijk worden. Het is een online toolkit waarmee je een portfolio kunt opbouwen. Opdrachtgevers kunnen op die manier zien welke kennis, ervaring en competenties je hebt. CLOCK legt de vaardigheden vast die jij inzet in je werk, geeft inzicht in je beroepsniveau is en vergroot het vertrouwen om je verder te ontwikkelen door erkenning van je vaardigheden. CLOCK is bovendien een opstap naar Europese certificering via EQF (European Qualification Framework). CLOCK onderscheidt vier niveaus van certificering: 

  • master
  • bachelor
  • hoger onderwijs diploma
  • hoger onderwijs certificaat 

De begeleiding van het hele traject gebeurt door Nederlandstalige coaches, veelal via skype, mail en telefoon. Daarnaast ontmoeten kandidaten elkaar om van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen. Selfmade kunstprofessionals kunnen via CLOCK erkenning en beter betaald werk vinden.

Voor wie? 

  • Voor autodidacten (praktijkkunstenaars) die ongeveer 5 jaar werkervaring hebben, aan de slag willen als professional, maar een certificaat missen dat hun kennisniveau onderschrijft. Zij kunnen CLOCK gebruiken als portfolio- en certificatie-instrument. 
  • Voor ondernemers of werkgevers die het belangrijk vinden dat autodidacten/non-formals met wie zij werken zich professioneel ontwikkelen. 
 
 

European Cultural Learning Network

CLOCK wordt ontwikkeld in opdracht van het European Cultural Learning Network, een samenwerkingsverband van instellingen in negen Europese landen. In Gelderland wordt CLOCK aangeboden door Kunstbedrijf Arnhem in samenwerking met Cultuurmij Oost en het LKCA. CultuurCollege promoot het instrument omdat wij geloven in de waarde ervan. 

 
 

Geslaagd!

Op vrijdag 1 december 2017 zijn de eerste drie CLOCK-kandidaten gecertificeerd. Saskia Kettelerij, Georgios Lazakis en Maribel Coco Perez ontvingen uit handen van CLOCK-grondlegster dr. Denise Stanley het Europese certificaat 'Specialist in kunstpraktijk/cultuureducatie SCQF-niveau 11/EQF-niveau 7'. Vanaf januari 2018 begeleiden deze gecertificeerde coaches nieuwe kandidaten door het traject.
 

 
clock geslaagd.jpg
 

Meer informatie?

Wil je op de hoogte blijven of meedoen aan CLOCK? Neem dan via onderstaande knop contact op met Angela Verdurmen, adviseur van Cultuurmij Oost.


Via CLOCK kun je praktijkkennis omzetten in een certificaat! 
-Amalia Deekman, specialiast onderzoek LKCA