Symposium Wat kunst met je doet: sturen op geluk

 
tekening 181126.jpg
 

NOORD-HOLLANDS Symposium VOOR beleidsmakers en -bepalers

Als gemeente wil je het beste voor je burgers. Iedereen telt mee. Uitsluiting leidt tot maatschappelijke onvrede en verlies van vertrouwen. Hoe kun je als gemeente sturen op het “recht op een gelukkig leven” van burgers en wat kan kunst en cultuur daarin betekenen? Deze vragen staan centraal tijdens het symposium Wat kunst met je doet: sturen op geluk dat georganiseerd wordt door Plein C, LKCA en CultuurCollege.

De wethouders van Geluk rukken op. Het Noord-Hollandse Schagen had in 2016 de primeur, daarna volgde de Brabantse gemeente Drimmelen. Maar wat maakt mensen gelukkig? Deelname aan kunst en cultuur is een manier om zin te geven aan het leven; het brengt (wellicht) ook geluk met zich mee. Geluk en gezondheid zijn de belangrijkste zaken voor burgers, blijkt uit onderzoek. En laten dat net twee zaken zijn die in de portefeuille van het sociaal domein thuishoren. Kunstzinnige en culturele activiteiten kunnen hand in hand gaan met het behalen van doelen in het sociaal domein op vraagstukken als krimp, vergrijzing, eenzaamheid, integratie van vluchtelingen en arbeidsmarktparticipatie.

Hoe kun je als beleidsmaker en -bepaler het verhaal van de burger vangen in plaats van vooral te managen op processen? Op veel plekken vinden interessante en mooie ontwikkelingen plaats waarin kunst en cultuur (kwetsbare) burgers perspectieven bieden om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. De collegeakkoorden 2018-2022 beloven veel goeds. Maar hoe geef je dat vorm?

Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, Lucas De Man, ga je geïnformeerd en geïnspireerd naar huis om de opbrengsten van het symposium in jouw werkpraktijk toe te passen.

IN EEN OOGOPSLAG

Dagvoorzitter Lucas De Man

Dagvoorzitter Lucas De Man

Wanneer: maandag 26 november 2018.
Tijd: 12.00 uur tot 12.45 uur lunch, programma start om 13.00 uur aansluitend een borrel tot 17.00 uur.
Locatie: De Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer.
Voor wie: beleidsmakers en -bepalers bij de overheid en in de culturele sector.
Dagvoorzitter: Lucas De Man - theatermaker, spreker en presentator van het AvroTros programma Kunstuur.
Kosten: € 75,- exclusief btw.

 

PROGRAMMA

Het programma bestaat uit korte plenaire lezingen en interactieve casuïstiekbesprekingen. Uiteraard komen veel voorbeelden uit de praktijk van diverse gemeentes aan bod.

12.00 - 12.45 uur inloop met lunch.

13.00 - 13.15 uur opening door Karin Geelink (directeur Plein C) en Lucas De Man.

13.15 - 13.45 uur lezing over “wat onderzoek zegt over geluk en kunst” door Emma Pleeging, onderzoeker bij EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organisation): een wetenschappelijk instituut waar geluk wordt bestudeerd.

13.45 - 14.15 uur lezing Chris Kuypers, werkzaam bij LCGW over hoe sturen op geluk in het sociaal domein wordt vormgegeven en welke aanknopingspunten er zijn met cultuur.

14.15 - 15.00 uur interview met wethouder van Geluk Joke Kruit en geluksambtenaar Nancy Peeters uit de gemeente Schagen.

15.00 - 15.15 uur pauze.

15.15 - 16.00 uur casuïstiekbespreking met beleidsadviseur Gerthy Starink van de gemeente Rheden en Jet Smeets, directeur van Cultuurbedrijf RIQQ en beleidsadviseur Gerard Bunnik van de gemeente Zeist en Willeke Colenbrander, Coördinator afdeling Cultuur & Samenleving KunstenHuis De Bilt- Zeist.

16.00 -16.20 uur wrap up door Lucas De Man.

16.20 - 17.00 uur netwerkborrel.

de+stoomhal-drive-in-show.jpg


Inschrijven

De inschrijving is nog open! Het programma biedt zowel beleidsmedewerkers cultuur als sociaal domein inzichten voor hun werkpraktijk. Een mooie gelegenheid om een collega-beleidsmedewerker uit het sociaal domein uit jouw gemeente uit te nodigen of mee te nemen. Aanmelden voor meerdere personen is mogelijk, stuur een mailtje naar info@cultuurcollege.nl of bel ons via 026-3514711.

Nieuwsgierig naar de inhoud van dit symposium? Hier vind je het verslag in beeld en schrift.


 
Samenwerkende expertisecentra in het cultureel en sociaal domein.

Samenwerkende expertisecentra in het cultureel en sociaal domein.

Meer informatie over onze organisaties

Plein C 
LKCA
CultuurCollege

 
Thorsten Blokzijl