'

Reflecteren, onderzoeken, kritisch denken, samenwerken en taalvaardigheid ontwikkelen: filosoferen is een belangrijk aspect in de ontwikkeling van een kind, zowel op school als thuis. Maar hoe leer je een kind filosoferen en hoe leid je een gesprek waarbij kinderen op onderzoek gaan naar wat ze ergens van vinden en waarom? In deze training leer je hoe jij als kunstenaar, docent of ouder een kind kunt uitdagen zelf op onderzoek uit te gaan. 

Leren filosoferen over kunst

Wat is de toegevoegde waarde van filosoferen? Waarom is er juist nu een noodzaak? Hoe kan ik zelf filosofie toepassen in mijn werk? Hoe ontwikkel je competenties bij kinderen die goed van pas komen bij het leren in de 21e eeuw? Reflecteren – onderzoeken - kritisch denken - samenwerken - taalvaardigheid ontwikkelen: filosoferen kan in alle breedte uitgezet worden.  

In 3 modules gaan we in op deze vragen. We gaan door middel van praktische opdrachten onze vaste kijkpatronen onderzoeken. We leren anders kijken en krijgen nieuwe mogelijkheden aangereikt om direct in de praktijk toe te passen. 

In deze training ervaar je de waarde en mogelijkheden van reflecteren met kinderen. Een filosofisch gesprek kan namelijk uitstekend ingezet worden om te reflecteren. Een kunstwerk, een gebouw, of zelfs gewoon ´een plek´ kan vertrekpunt zijn. Samen nadenken over vragen waarop geen definitief antwoord bestaat, maar waar je wel wijzer van kunt worden. De verwondering, de vragen en gedachten die bij je opkomen staan in het gesprek centraal.
Je maakt kennis met werkvormen en gesprekstechnieken en uiteraard ervaar je hoe leuk het is om samen te reflecteren aan de hand van kunst en cultuur!

Iedereen kan aan deze training meedoen! Kunstenaars, docenten, ouders, medewerkers/vrijwilligers musea en iedereen die het leuk vindt om te leren filosoferen met kinderen! Ook zeer geschikt voor rondleiders in een museum en leerkrachten die met leerlingen een museum bezoeken. 

Programma training

De lesdagen worden gepland op 2 ochtenden, de nieuwe data in 2018 volgens z.s.m.!

Deze training bestaat uit 3 modules: 

  1. Jijzelf in een veranderende wereld; kennismaken met nieuwe inzichten en bewustwording. Door middel van actieve werkvormen ontdekken we onze vaste kijkpatronen. 
  2. Anders leren kijken; deze module vindt plaats in een museum. Op verschillende manieren gaan we oefenen in kijken waarbij filosoferen centraal staat. 
  3. Nieuwe werkvormen waarmee jij aan de slag kunt; aan de hand van een opdracht die je thuis hebt voorbereid gaan we met de groep aan de slag met alle vragen en voorstellen. Je sluit de training af met concrete nieuwe ideeën en frisse energie! 

Inschrijven

Deelnemen aan de training? Inschrijven kan via de knop "inschrijven" op deze pagina. 

Deze training kan ook in company worden gegeven, voor een offerte op maat stuur je een mail naar info@cultuurcollege.nl. 

16 registeruren

‘Door het gesprek te starten met een vraag over het kunstwerk bereik je vanzelf dat kunst er toe doet en dat je daar een eigen betekenis aan kan geven. Dat blijkt ook altijd weer na afloop van een gesprek omdat ze dan ook alle andere kunstwerken willen zien. Ze hebben er als het ware honger van gekregen’.

- Reactie van een cursist
  • Deze cursus delen