'

Samen muziek maken met echte instrumenten

Werkplaats Spelenderwijsorkest heeft zijn succes in de afgelopen twee jaar meer dan bewezen. CultuurCollege organiseert in het najaar in samenwerking met Rijnbrink in het kader van Cultuureducatie Met Kwaliteit voor de tweede keer Spelenderwijsorkest Weekend, waarbij deelnemers drie dagen lang worden ondergedompeld in de wereld van het muziekonderwijs.

Nieuwe ontwikkelingen binnen de muziekeducatie

Tijdens het Spelenderwijs Weekend gaan we samen op zoek naar innovatieve manieren om met jeugdorkesten en groepen kinderen/jonge mensen muziek te maken. Wat als we nu eens niet direct vanuit muziekstandaards en notatie denken, maar vanuit luisteren naar elkaar, vanuit je verbeelding muziek maken, zelf muziek bedenken en spelen uit je hoofd. Wat als we nou eens niet starten vanuit de ‘methode' maar bij de leerling? Hoe kun jij je muziekonderwijs zo ontwerpen dat leerlingen uitgedaagd worden om te gaan oefenen?

Ten grondslag aan dit weekend liggen de nieuwste inzichten op het gebied van nieuwsgierigheid, leren en motivatie. Hoe kunnen we die uitgangspunten  vertalen naar een  toekomstbestendige muziekdidactiek?

In het Spelenderwijs gedachtengoed staat de leerling centraal. Wat kun jij doen om al die verschillende leerlingen uit te dagen om stappen te willen zetten in muziek? Onder het motto “practise what you preach” staan ook jouw leervragen centraal in het Spelenderwijs Weekend. Van tevoren zul je daarnaar gevraagd worden. Op die manier kun je het weekend zo relevant mogelijk maken voor jezelf. 

Je gaat veel inzichten opdoen over leren en motivatie, verschillende werkvormen en opdrachten aan den lijve ondervinden en zelf opdrachten ontwerpen en dingen uit proberen.  Daarnaast ga je in intervisie groepen samen met de andere cursisten op zoek  naar antwoorden op jouw leervragen. 

Naast al deze activiteit is er ook ruimte voor ontspanning. Bijvoorbeeld wandelen in de omgeving of een goed gesprek en glas wijn bij het haardvuur.

Weekendprogramma

Tijdens het Spelenderwijsorkest Weekend wordt er gewerkt aan didactische vaardigheden, groepsdynamiek, creërend leren, samenwerken met verschillende partijen en materiaalkeuze. Daarnaast is er voldoende ruimte om te genieten van de prachtige omgeving! 

  • Aanvang met maaltijd: vrijdag 17 november 17.00 uur
  • Eindtijd: zondag 19 november rond 17.00 uur
  • Afsluiting met hapje en drankje en uitreiking certificaten. 
  • ​Locatie :  de Repelaerhoeve in Ommen.
  • De cursusprijs bedraagt € 399, dit is inclusief training, overnachting en eten op locatie.  

Trots op onze beoordeling - 8,7

Deelnemers beoordelen ons met een gemiddelde van 8,7 voor deze training! Alle deelnemers raden deze cursus aan - daar zijn we trots op!

Meld je aan!

Wil je als muziekdocent mee in de jongste ontwikkelingen rond muziekeducatie en wil je kinderen helpen zich spelenderwijs met muziek te ontwikkelen, meld je dan nu aan! 

Met dank aan

Deze editie van het Spelenderwijsorkest Weekend wordt mede mogelijk gemaakt door Rijnbrink in het kader van Cultuureducatie Met Kwaliteit. 

Hoeveel inspiratie wil je hebben? Gewoon doen!

- A. Ziel

Zeer inspirerend en een boost voor je creatieve brein

- P.J. Voshol
Je hebt tijd en aandacht om even helemaal in de materie te duiken en veel tussendoor met collega's van gedachten te wisselen.
- G. van Dijk
  • Deze cursus delen