Art Based Learning Primair Onderwijs

Zou je met je leerlingen op zo’n manier naar kunst willen kijken dat zij er echt persoonlijk bij betrokken raken? Dat ze een diepe duik in het een kunstwerk durven nemen waardoor ze gemakkelijker toegang krijgen tot hun eigen fantasie en creativiteit? En er ook nog eens mooie gesprekken op gang komen? Zou je kinderen niet alleen willen laten leren over kunst, maar vooral van kunst? Deze doelen kunnen worden bereikt door het toepassen van de de Art Based Learning methode, ontwikkeld door dr. Jeroen Lutters, lector Kunsteducatie van ArtEZ.

Read More
Art Based Learning

Wil je weten hoe je je leerlingen, bezoekers of cliënten op een heel persoonlijke manier kunst kan laten ervaren? Zodat ze leren van kunst in plaats van over kunst? Werk je bijvoorbeeld als CKV-docent, docent in een van de kunstvakken, educatief medewerker bij een culturele instelling, cultuurcoördinator, pedagogish medewerker, coach of activiteitenbegeleider?  Meld je dan aan voor de tweedaagse training Art Based Learning, ontwikkeld door dr. Jeroen Lutters.

Read More
Springplank: verdieping

Kunst- en cultuureducatie en doelen. Wat leren kinderen nou echt en hoe stel je goeie vragen die het leerproces verdiepen?Je kunt een creatief proces ontwerpen vanuit een doel en starten in de eigen klas. Je kunt dit verbinden aan een (actueel) thema. Tijdens het proces volg je de leerling en verdiept verdiep je het proces door vragen te stellen. 

Read More
Werkplaats muziek in de klas

Muziekdocenten en leerkrachten: het is tijd dat we samen op pad gaan en muzieklessen ontwikkelen die passen bij de tijd waarin we leven. De kracht van muziek verandert nooit. De manieren waarop we ermee omgaan wel en dat vraagt van iedere muziekprofessional flexibiliteit en nieuwsgierigheid. In de Werkplaats Muziek in de klas neemt Suzan Lutke, saxofonist, muziekdocent en onderwijskundige, muziekdocenten mee in een educatieve aanpak van de 21e eeuw. De werkplaats omvat drie bijeenkomsten.

Read More
Workshop Kahoot

Kahoot! is een webtool waarmee heel snel een quiz, discussie of peiling gehouden kan worden in de klas. Wij kunnen snel het hele team, bijvoorbeeld in combinatie met een teamoverleg of studiedag: Wat zijn de mogelijkheden? Hoe werkt het technisch? Op welke manier kun je het inzetten binnen je eigen lessen? Welke verschillende kant en klare Kahoot’s zijn handig te gebruiken?

Read More
Erfgoed: een klas vol spullen

Van keukenla tot rommelzolder: erfgoed is overal! Maar wat is het eigenlijk? En waar vind je het op school? Je gaat samen met je team aan de slag met erfgoed in de klas. Tijdens de training werken jullie met diverse concrete werkvormen, die je daarna kunt gebruiken met jouw leerlingen. De werkvormen gaan uit van activerende didactiek. De nadruk van de opdrachten ligt op onderzoeken, beeldbeschouwing en reflecteren. 

Read More
Erfgoed: samen in de buurt

Samen is erfgoed leuker! Deze training volg je als leerkracht samen met lokale erfgoedaanbieders. Wat weten erfgoedaanbieders van de scholen? En wat weten leerkrachten van erfgoed? Hoe zorg je voor een goedlopende bezoekles? Aan welke (kern)doelen moet een erfgoedles voldoen? Je gaat aan de slag met de culturele competenties: onderzoeken, creëren en reflecteren. 

Read More