Art Based Learning

2910235603.jpg

Wanneer zie je iemand echt langere tijd naar een kunstwerk kijken? Laat staan dat je het je leerlingen ziet doen. Met de methodiek Art Based Learning (ABL), ontwikkeld door dr. Jeroen Lutters, lukt dit prima, mensen verdiepen zich als vanzelf in een kunstwerk. CultuurCollege biedt in samenwerking met ArtEZ hogeschool voor de kunsten deze methodiek aan in de vorm van blended learning.
Dit wil zeggen: een mix van e-learning én fysieke bijeenkomsten bij museum Collectie de Groen en bij ArtEZ

in één oogopslag:

 • Data: 6 juni 2018 (12.00 - 19.30 uur)
           20 juni 2018 (13.00 - 17.00 uur)
           27 juni 2018 (13.00 - 17.30 uur)
 • Locaties:  - Collectie de Groen Arnhem en ArtEZ hogeschool voor de kunsten
                 - Online via E-learning
 • Prijs: €750 euro (inclusief 21% btw)
 • Trainer: Famke Sinninghe Damsté

Toepassingen methodiek

 • ABL en het nieuwe CKV, ABL kan als onderzoeksinstrument in het vak CKV ingezet worden. CKV is in 2017 veranderd en aangepast naar nieuwe toetstermen. Het component 'onderzoek' neemt een cruciale rol in binnen het nieuwe CKV. Art Based Learning biedt docenten structuur bij het geven van CKV-lessen gericht op een 'kunst-eigen' onderzoeksvorm, die past bij de belevingswereld van leerlingen en de kunstvakken. Doel van de methode is om leerlingen (op alle niveau's) een onderzoeksmethodiek aan te leren; wat kun je leren van kunst in plaats van over kunst?
 • ABL als methode binnen kunsteducatie voor iedereen werkzaam op het gebied van kunst- en cultuureducatie.
 • ABL als verbindende factor tijdens kunstreizen en museumexcursies. Denk bijvoorbeeld aan de binnenlandse en buitenlandse reizen op middelbare scholen.
 • ABL als aanjager van creatieve processen in onderwijs en informele kunsteducatie.

Leerdoelen

Na het doorlopen van de Art Based Learning methode ben jij als deelnemer in staat om:

 • goed naar kunst te kijken en anderen hierbij te helpen.
 • anderen te begeleiden in een persoonlijk onderzoeksproces - wat kun je leren van kunst in plaats van over kunst?
 • om de methode toe te passen in je eigen praktijk (onderwijs of culturele sector).
 • je lessen vorm te geven aansluitend op de nieuwe CKV-doelen.

Een mix van online en fysiek leren

Thuis doorloop je de e-learning. De e-learning bestaat uit vier theorie- en vier praktijkvideo's.
De fysieke bijeenkomsten bestaan uit twee bijeenkomsten bij Collectie de Groen in Arnhem en één bijeenkomst bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten te Arnhem.

E-learning

Na je inschrijving en betaling krijg je direct toegang tot de e-learning. Je krijgt per mail van ons een gebruikersnaam en wachtwoord. Klik op onderstaande link om in te loggen.

Programma bijeenkomsten

Wij zijn druk met het plannen van nieuwe data voor begin 2018, stuur ons een mailtje als je op de hoogte gehouden wilt worden. Tijdens de fysieke bijeenkomsten op inspirerende locaties, is ruimte voor casuïstiekbespreking, praktijkoefeningen en uiteraard intervisie.

Bijeenkomst 1:  6 juni 2018, locatie: Collectie de Groen Arnhem
Deel 1: 12.00 - 17.00 uur
17.00 - 18.00 uur lichte maaltijd
Deel 2: 18.00 - 19.30 uur

Bijeenkomst 2: 20 juni 2018, locatie: Collectie de Groen Arnhem
Aanvang: 13.00 - 17.00 uur

Bijeenkomst 3:  27 juni 2018, locatie: ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Aanvang: 13.00 - 17.30 uur
Afsluiting met uitreiking certificaat en borrel

De theorie: dr. Jeroen Lutters

jeroen-lutters-2014-fotograaf-borislutters.jpg

Niemand kan beter over de methode Art Based Learning vertellen dan dr. Jeroen Lutters, lector Kunst- en Cultuureducatie bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Hij is de grondlegger en bedenker van de ABL-methodiek. Hij neemt kunst als kennisbron voor existentiële vragen.
Deze kunst kan bestaan uit schilderijen, beelden, maar ook boeken, films of andere kunstuitingen. In vier theoretisch en filosofisch ingestoken video's neemt hij je mee in zijn gedachtegang over kunst- en cultuureducatie anno nu. Uiteraard legt hij de vier stappen van Art Based Learning uit vanuit een persoonlijke insteek.

 
 

De praktijk: Famke Sinninghe Damsté

13394141_1100971629973524_8745482466615984998_n.jpg

Famke Sinninghe Damsté combineert al 20 jaar haar baan als docent Nederlands, Muziek en CKV met een freelancepraktijk in de kunsteducatie en de kunsten. Na haar studies Zang Lichte Muziek en Nederlands begon ze te werken als redacteur in de wereld van de radio, met als hoogtepunten haar VPRO-serie ‘I could write a book’, over Nederlandse schrijvers en jazz, en haar eigen show North Sea Jazz voor Radio Noordzee. Tegelijkertijd produceerde ze diverse CD’s, variërend van jazzopnames tot sprookjes voor kinderen. In 2011 besloot ze haar eigen productiebedrijf Maanstrand op te zetten, onder welke vlag ze CD's, boeken, maar ook kunsteducatieve projecten produceert. In 2017 behaalde zij de master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar deed ze onderzoek naar de relatie tussen kunstonderwijs en Bildung, wat haar in contact bracht met de Art Based Learning-methode van Jeroen Lutters en Janeke Wienk.

ACCREDITATIE

 
rgister leraar.png

Deze cursus is geaccrediteerd via Register Leraar met 20 Registeruren. Na afloop van de cursus ontvangt iedere deelnemer een certificaat met de code voor Register Leraar.

 

 

Inschrijven

Wil je je inschrijven? Meld je dan aan via onderstaande knop. Bij vragen mail je naar info@cultuurcollege.nl. 

Ervaringen van deelnemers:

‘Twee keer 15 minuten kijken? Dat doen ze nooit! Maar ze deden het! En op de afgesproken tijd was ik de enige die terug was; de leerlingen waren nog bezig.'
- Rob Menting - schoolleider

"ABL opent deuren naar ruimtes die je verrassen, verbazen, verwarmen en nog zoveel meer!"
- Oud-deelnemer