Filosoferen met Kinderen

2920678305.jpg

Ben jij op zoek naar meer diepgang in je gesprekken met kinderen? Wil je jouw leerlingen aanzetten tot kritisch denken, reflecteren, samen gedachten onderzoeken? Zoek je een andere vorm om aan taalvaardigheid te werken? Of ben je op zoek naar een iets wat de cohesie binnen jouw groep versterkt? Met filosoferen draag je bij aan veel aspecten in de ontwikkeling van een kind en zijn of haar leefomgeving.

Maar hoe kun je filosoferen met kinderen als je zelf geen filosoof bent? Hoe leid je een gesprek waarbij kinderen samen op onderzoek gaan naar wat ze ergens van vinden en waarom? Hoe kom je tot diepgaande gesprekken. Wat heb je daarvoor nodig?

In deze training leer je hoe jij als docent, cultuuraanbieder of ouder een kind kunt uitdagen zelf op onderzoek uit te gaan in zijn of haar gedachten. 

IN ÉÉN OOGOPSLAG:

 • Data: 30 mei en 13 juni 2018
 • Tijd: 13.00 - 17.00 uur
 • Locatie: Rozet Arnhem
 • Prijs: 185 euro (exclusief 21% btw)
 • Trainer: Ingrid van Aert

Leren filosoferen over kunst

Wat is de toegevoegde waarde van filosoferen? Waarom is er juist nu een noodzaak? Hoe kan ik zelf filosoferen in mijn werk? Hoe ontwikkel je competenties bij kinderen die goed van pas komen bij het leren in de 21e eeuw? Reflecteren – onderzoeken - kritisch denken - samenwerken - taalvaardigheid ontwikkelen: filosoferen kan in alle breedte uitgezet worden.  

In 2 modules gaan we in op deze vragen. We gaan door middel van praktische opdrachten onze vaste kijk- en denkpatronen onderzoeken. We leren anders kijken en krijgen nieuwe mogelijkheden aangereikt om direct in de praktijk toe te passen. 

In deze training ervaar je de waarde en mogelijkheden van filosoferen met kinderen. Een filosofisch gesprek kan op verschillende manieren ingezet worden en aan diverse doelen gekoppeld worden. Een kunstwerk, een gebouw, of zelfs gewoon ´een plek´ kan vertrekpunt zijn. Samen nadenken over vragen waarop geen definitief antwoord bestaat, maar waar je wel wijzer van kunt worden 

Je maakt kennis met werkvormen en gesprekstechnieken en uiteraard ervaar je hoe leuk het is om samen te filosoferen aan de hand van kunst en cultuur!

PROGRAMMA TRAINING

  Deze training bestaat uit 2 modules: 

  1. Jijzelf in een veranderende wereld; kennismaken met nieuwe inzichten en bewustwording. Door middel van actieve werkvormen ontdekken we onze vaste kijk- en denkpatronen. 

  2. Anders leren kijken:  Op verschillende manieren gaan we oefenen in kijken waarbij filosoferen centraal staat. Nieuwe werkvormen waarmee jij aan de slag kunt; aan de hand van een opdracht die je thuis hebt voorbereid gaan we met de groep aan de slag met alle vragen en voorstellen. Je sluit de training af met concrete nieuwe ideeën en frisse energie! 

  Inschrijven

  Deelnemen aan de training? Inschrijven kan via onderstaande knop.  Voor meer informatie kunt u ons bereiken via info@cultuurcollege.nl of via 026 351 47 11.